“We roken jullie saté al op honderden meters afstand”

Bij het artikel over de Fenix Food Factory heb je kunnen lezen, dat het verhaal achter wat we eten erg belangrijk is. Zo ook bij de foodtrucks…

Opeens zijn ze daar, foodtrucks of anders gezegd: een bestelauto, aanhangwagen, Oldtimer truck of Piaggo Ape 50, waar een kleine maaltijd vers voor je neus wordt klaargemaakt. Of je nu een festival bezoekt of naar een evenement gaat, de heerlijke geur van sommige trucks ruik je al van verre. De ‘rijdende keukens’ zijn niet echt nieuw. De rijdende snackbar op de markt of de loempiakraam bij het winkelcentrum zou je met een beetje fantasie ook als een foodtruck kunnen zien. Maar de moderne foodtruck is toch heel wat anders. Hoe komt het dat deze foodtrucks en de bijbehorende festivals momenteel zo populair zijn?

11057225_907612739295334_8318340331086415099_o[6]
Gemaakt door Satéboss – Raphael Hartman doorkruist samen met zijn familie Nederland en België om mensen te laten genieten van hun saté volgens het geheime familierecept.
De hype is overgewaaid uit Amerika en inmiddels worden ieder jaar tal van foodtruckfestivals georganiseerd in ons land. De 27-jarige Raphael Hartman, bachelor Business Administration, runt samen met zijn vader en broers, nou ja… eigenlijk met de hele familie, ‘Satéboss’, een foodtruck die sinds december 2014 Nederland en België doorkruist om mensen te voorzien van Indische saté, gebaseerd op een oud, geheim familierecept daterend uit het voormalig Nederlands-Indië.

Hartman vertelt aan de hand van zeven vragen over hun foodtruck en de bijbehorende festivals.

Hoe is Satéboss ontstaan?
“Mijn vader Paul Hartman heeft 35 jaar in de verzekeringswereld gewerkt. Toen er een reorganisatie was en mijn vader het zelf ook genoeg vond, kon hij weg met een leuke bonus. We zijn toen toevallig op Bali op het strand gaan brainstormen over wat hij kon gaan doen. Eerst dachten we aan een Indisch cateringbedrijf, maar ja daar bestaan er genoeg van. Daarna kwamen we op het idee om wat te gaan doen met de saté volgens ons familierecept. Het recept is doorgegeven van vader op zoon. De echte ‘boss’ is trouwens wel mijn vader. In Indonesië worden veel mensen ‘boss’ genoemd, vooral toeristen worden aangesproken met deze term. Driemaal raden hoe de naam Satéboss is ontstaan.”

Jullie zijn niet de enige die een foodtruck runnen. Wat zijn de onderscheidende kenmerken van Satéboss?
“Allereerst kan niemand tippen aan onze prachtige Piaggo Ape 50. Mijn ouders gingen geregeld met vakantie naar Italië, waar ze deze driewielers zagen rondrijden. Zo zijn we op het idee gekomen om een Ape te laten ombouwen tot een ‘rollende keuken’. Normaliter worden deze Piaggo’s veelal gebruikt als koffie- en of ijs truck in het foodtruck wereldje.
Ten tweede verkopen wij niet alleen saté, we vertellen een verhaal door middel van ons geheime recept. Maar in dat stukje storytelling zit meer: het is ook dat stukje Indische cultuur wat we in stand willen houden. Ik doel daarmee op de geschiedenis van Nederland en Indonesië.
Tenslotte is Satéboss een echt Indisch familiebedrijf. Met alle respect, maar als je een buitenlands product koopt bij drie Nederlanders geeft dat toch een ander gevoel denk ik.”

Foodtruckfestivals zijn momenteel erg populair. Waarom komen mensen volgens jou naar zo’n festival?
“Mensen komen af op een product met een verhaal. Dat vind je bij veel foodtrucks. Kijk naar ons, wij verkopen niet zomaar een sateetje van de grill maar eentje met ons familieverhaal. Natuurlijk willen de ondernemers geld verdienen, maar de grootste reden is om mensen echt te laten genieten. Het leukste om te zien is als mensen met het vorkje de laatste restjes pindasaus uit hun bakje schrapen. Ik denk dat dit veel mensen aanspreekt, met name onze meest kritische klanten: de Indische-Nederlanders.”

Satboss_aanhetwerk.jpeg
Gemaakt door Satéboss – Satéboss is een echt familiebedrijf maar de echte ‘boss’ is toch wel vader Paul Hartman.

Wie komen er op een foodtruckfestival af?
“Dat verschilt per plek. Maar het is echt van jong tot oud. Ik zie veel hipsters, yuppen, tweeverdieners maar ook gepensioneerden. Mensen die het gewoon hip vinden om naar zo’n event te komen. Ook zie je gezinnen met jonge kinderen, soms kunnen de kinderen geschminkt worden of is er livemuziek. Het ligt ook aan de nevenactiviteiten die organisatoren bieden.”

Wat maakt zo’n event nu populair?
“Ten eerste is de beleving die wordt geboden belangrijk. Is er bijvoorbeeld een dj ingehuurd of een live-band? Door muziek blijven mensen langer hangen. Daarbij komt ook het sociale aspect, gezellig samen zijn met vrienden of familie onder het genot van een hapje en drankje.
Ten tweede is het aanbod van foodtrucks belangrijk. Als je een event organiseert waar veel trucks staan die dezelfde producten aanbieden, gaat dat niet werken. Daarom wordt er aan de poort geselecteerd.
Ten derde zijn toplocaties van belang. Als een evenement in een mooi stadspark plaatsvindt draagt dit ook weer bij aan dat extra stukje beleving.
En ja, tenslotte een factor waar niemand wat aan kan doen: “het weer.”

Hoe zorg je ervoor dat mensen bij Satéboss komen eten?
“Wij staan alleen op buitenevents, tegenwoordig zijn er ook binnenfestivals. Wij grillen echter op kolen en dat is binnenshuis niet toegestaan. Dan kun je wel op elektriciteit koken, maar zo hoort het niet volgens ons recept. Dat is een nadeel, maar omdat wij op kolen grillen, ruik je de Satéboss al van ver. ‘We roken jullie al op honderden meters afstand’, horen we vaak. Buiten dat moet je gewoon je zaakjes op orde hebben, er representatief uitzien en natuurlijk een goede glimlach hebben. En wanneer je product in de smaak valt, kan dat weer zorgen voor goede mond tot mond-reclame. Daarnaast zijn de eerder genoemde onderscheidende factoren belangrijk.”

12391070_970207843035823_8821779982234391480_n
Gemaakt door Satéboss – Het recept van de saté is doorgegeven van vader op zoon.

Hoe lang gaat de hype van foodtruckfestivals nog duren, denk je?
“Een van de belangrijke factoren is het prijsniveau. Omdat foodtruckevents populair zijn wordt het duurder om er te staan. Je ziet de prijzen dan stijgen. Geen wonder dat mensen deze festivals soms duur vinden. Maar Satéboss weigert om mee te doen aan het betalen van exorbitante prijzen. Wij zijn een klein familiebedrijf en willen de gasten geen tien euro voor een portie saté laten betalen. Ik denk overigens wel dat foodtruckevents een kans bieden voor kleinere gemeentes of middelgrote steden waarover het algemeen weinig te doen is.

Honger gekregen? Volg Satéboss op Twitter of Facebook, en blijf op de hoogte van nieuwe events. Een klein tipje van de sluier voor de volgende post: een interview met Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen over de populariteit van de provincie Gelderland.

UPDATE: Klik nu HIER voor het artikel over Gelderland.

Advertisements

7 thoughts on ““We roken jullie saté al op honderden meters afstand”

  1. Zo, heb jij ook al zin in zo’n heerlijk Indisch sateetje……mmm enak, enak😋
    Dank voor het leuke artikel! En foodtrucks zijn inderdaad hip en trendy.
    Maar een foodtruck met saté in een originele Ape dat heb ik nog nooit gezien. Dus bij een volgend bezoek aan een festival ga ik zeker op zoek naar de Satéboss!

    Like

  2. Het beste van twee werelden. Ook ik ben een fan van de Piaggo Ape. Van dit karretje gaat mijn hart sneller kloppen. En een Ape met heerlijke saté gegrild op echte kooltjes is helemaal top! Waar staat deze boss met zijn satebolide de komende tijd? Hij heeft er een fan bij 😃

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s